Bosch

bosch-logo

Το Τμήμα Ηλεκτρικών Εργαλείων της Bosch αναπτύχθηκε σημαντικά τον περασμένο χρόνο, παρόλο που ορισμένες βασικές αγορές έχουν απωλέσει αισθητά δυναμική. Με μια αύξηση των πωλήσεων κατά έξι τοις εκατό ο κατασκευαστής ηλεκτρικών εργαλείων έφθασε για πρώτη φορά το όριο των τεσσάρων δισεκατομμυρίων Ευρώ. Ο αριθμός των συνεργατών παρέμεινε με 19.000 σε 37 τόπους εγκατάστασης στο επίπεδο του προηγούμενου έτους. Το έτος 2012 η συνολική αγορά αυξήθηκε κατά τέσσερα τοις εκατό στα 24,5 δισεκατομμύρια Ευρώ. Όμοια αυξήθηκαν οι επιμέρους αγορές Ηλεκτρικά εργαλεία και Εξαρτήματα. «Η ανάπτυξή μας από έξι τοις εκατό καθιστά σαφές, ότι για άλλη μια φορά έχουμε πετύχει να κερδίσουμε και άλλα μερίδια αγοράς», δήλωσε ο Henning von Boxberg, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου τομέα της Bosch Power Tools. Ο τομέας δραστηριότητας θέλει να συνεχίσει αυτή την πορεία και το 2013: «Εμείς αναμένουμε, ότι επίσης και αυτό το έτος θα αυξήσουμε τον τζίρο σε ένα παρόμοιο μέγεθος», είπε ο Henning von Boxberg κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης τύπου της Bosch Power Tools.

Ιδιαίτερα επιτυχώς εξελίχτηκε ο τομέας δραστηριότητας στην Ασία, όπου η συνολική αγορά παρέμεινε σημαντικά κατώτερη των προσδοκιών της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αυτό οφείλεται κυρίως στην οικονομική ύφεση στην Κίνα. «Λαμβάνοντας υπόψη μια αύξηση της αγοράς μόνο τέσσερα τοις εκατό στην Ασία είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, ότι μπορέσαμε να αυξήσουμε τον τζίρο στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού κατά 16 τοις εκατό», τόνισε ο Henning von Boxberg. Η επιτυχία αυτή βασίζεται κυρίως στην εισαγωγή των προϊόντων, τα οποία είναι ειδικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες των επαγγελματιών στις ανερχόμενες αγορές, όπως Κίνα, Ινδία και στις χώρες ASEAN – λαμβάνοντας υπόψη την αγοραστική δύναμη σε αυτές τις αγορές.

Επιπλέον, η Bosch άνοιξε στα τέλη του 2012, τη νέα μονάδα παραγωγής στο Chengdu στην περιοχή Pujiang (Κίνα). Εδώ θα παράγονται μελλοντικά ηλεκτρικά εργαλεία για την κινέζικη αγορά. Με μια αύξηση δώδεκα τοις εκατό αναπτύχθηκε ο τομέας δραστηριότητας σημαντικά επίσης και στη Βόρεια Αμερική. Η ανάπτυξη της αγοράς ήταν εδώ στο έξι τοις εκατό. Η θετική εξέλιξη των πωλήσεων οφείλεται κατά ένα μέρος στη μεγάλη επιτυχία στην αγορά του τομέα προϊόντων «Τεχνική μέτρησης». Στη στάσιμη κύρια ευρωπαϊκή αγορά κατόρθωσε η Bosch Power Tools να πετύχει ακόμα τρία τοις εκατό και έτσι να διευρύνει επίσης τη θέση της σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον. Συνολικά η επιχείρηση πραγματοποιεί περίπου το 90 τοις εκατό του τζίρου εκτός Γερμανίας.

Μεγάλος αριθμός καινοτομικών προϊόντων

Η βάση της επιτυχίας είναι τα καινοτομικά προϊόντα. Έτσι γύρω στο 40 τοις εκατό του τζίρου προέρχεται από προϊόντα, των οποίων η εισαγωγή στην αγορά έγινε πριν από λιγότερο από δύο χρόνια. Επίσης και αυτό το χρόνο θα φέρει η Bosch Power Tools στην αγορά πάνω από 100 νέα προϊόντα, ηλεκτρικά εργαλεία, εργαλεία κήπου και όργανα μέτρησης μέχρι εξαρτήματα. Ιδιαίτερα ικανοποιητικά εξελίχτηκε ο τομέας προϊόντων Τεχνική μέτρησης, ο οποίος μέσα σε τρία χρόνια μπόρεσε να διπλασιάσει τον τζίρο και τώρα έχει φθάσει σε όλο τον κόσμο σ’ ένα μερίδιο αγοράς 22 τοις εκατό. «Έτσι πετύχαμε να διευρύνουμε περαιτέρω τη θέση μας ως ηγέτης στην παγκόσμια αγορά», τόνισε ο Henning von Boxberg. Επαγγελματίες όπως και ερασιτέχνες εκτιμούν τα ευκολόχρηστα εργαλεία, τα οποία κάνουν τη δουλειά τους όσο το δυνατόν ευκολότερη. Η Bosch Power Tools έχει προσαρμόσει με συνέπεια την Τεχνική μέτρησης σε αυτή την κατεύθυνση και έχει διευρύνει την προσφορά του 2013 με εργαλεία, όπως το GLM 100 C Professional για επαγγελματίες και το PLR 15 για ερασιτέχνες. Τα δύο εργαλεία πρόκειται για ευκολόχρηστους μετρητές αποστάσεων με λέιζερ. Το GLM 100 C Professional προσφέρει μια θύρα διεπαφής για τη γρήγορη, απλή μεταφορά δεδομένων σε Smartphones, Tablets ή PC. Το PLR 15 πρόκειται για το μικρότερο μετρητή αποστάσεων με λέιζερ του κόσμου. Με τον αυτονόητο τρόπο λειτουργίας του καθιστά την τεχνολογία λέιζερ τώρα χρήσιμη επίσης για αρχάριους και άτομα με μικρή εμπειρία στις ερασιτεχνικές εργασίες.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα για πετυχημένες καινοτομίες είναι το Ixo, το οποίο το 2013 γιορτάζει τη δέκατη επέτειό του. Το 2003 ήταν σ’ όλο τον κόσμο το πρώτο κατσαβίδι μπαταρίας με τεχνολογία ιόντων λιθίου. Με δώδεκα εκατομμύρια πουλημένες μέχρι τώρα μονάδες είναι με απόσταση το πιο πετυχημένο ηλεκτρικό εργαλείο του κόσμου και φρόντισε με ειδικές εκδόσεις, όπως το Ixo Vino με προσάρτημα τιρμπουσόν, το Ixo Swarovski και το Ixo Spice με προσάρτημα μύλου μπαχαρικών για ενθουσιασμό.

Ο τομέας δραστηριότητας Bosch απασχολούσε σ’ όλο τον κόσμο κατά μέσο όρο το έτος 2012 γύρω στους 19.000 συνεργάτες σε 37 τόπους εγκατάστασης.